VÁSÁRTÉREN KUTYÁT ÁRULÓK FIGYELMÉBE

Áprilistól új kötelezettséggel kell számolniuk a kedvtelésből tartott állatokkal kereskedőknek!

Új kötelezettséggel kell számolniuk a kedvtelésből tartott állatokkal kereskedőknek

A kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik a jövőben. A kötelezettségről a 2021. április 1-jén hatályba lépő, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) működéséről szóló kormányrendelet rendelkezik. Az intézkedés fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában. 

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente. Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállat piacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

A kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik. 2021. április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket.

Kapcsolódó kormányrendelet: 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet

2021. február 02.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Felhívjuk a kutya árusítók figyelmét, hogy a pécsi vásárban 2020. március 1-jétől a 41/2010 (II.26.) Kormányrendelet 3.§ (2) bekezdése alapján csak mikrochippel rendelkező kutyák adás-vétele lehetséges. Ennek hiányában az árusítást nem engedélyezzük.